De Zwitserse Witte Herder is een hond die alles in zich heeft om op slag verliefd op te worden! Eén blik is vaak al voldoende om doordrongen te worden van hun vriendelijke persoonlijkheid, hun knappe verschijning en opgeruimde levendigheid. Het hebben van plezier dragen ze graag uit, een karaktereigenschap waarmee ze hun baasjes uitnodigen om ook actief met ze bezig te zijn. Want naast lief, leuk en gezellig blijven het natuurlijk slimme Herdershonden die zowel lichamelijk als geestelijk van een uitdaging houden.
Wist je dat niet alle Zwitserse Witte Herders die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een 'look-alike' kijk op de site van de raad van beheer.
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-1/zwitserse-witte-herdershond/
De Zwitserse Witte Herder is een krachtig, goed bespierde, middelgrote hond met staande oren, van rechthoekig formaat. Hij heeft een middelzwaar beendergestel en een elegante, harmonieus vloeiende belijning. De schofthoogte kan variëren van 58 tot 66 cm bij reuen en van 53 tot 61 cm bij teven. Het gemiddelde gewicht van een reu is circa 30 - 40 kilo en van een teef 25 - 35 kilo. Het ras kent twee vachtvarianten, namelijk langstokhaar en stokhaar. Sommigen zijn van mening dat de langstokhaar een hele hoge aaibaarheidsfactor heeft, terwijl anderen juist de krachtige uitstraling van de stokhaarvariant erg weten te waarderen.
Soms kan een Zwitserse Witte Herder even de kat uit de boom kijken. In de regel zal hij echter snel ontdooien. Voor sommige mensen is deze eigenschap een mindere eigenschap, anderen zien er juist een voordeel in. Ook komt het voor dat hun intelligentie in combinatie met het zachtere karakter tot bepaalde gedragingen leidt die wat complex kunnen zijn voor de eigenaar. Daarom zoekt een Zwitserse Witte Herder beslist een baas die niet zomaar aan een hond begint en wiens aard het is een vriendelijke, opbouwende en belonende opvoeding te geven waarbij hij consequente regels hanteert.
Het is ook een hond met een behoorlijke ‘will to please’ en dat maakt hem erg geschikt voor verschillende takken van hondensport zoals obedience, agility, flyball, speuren en allerlei variaties daarvan. Natuurlijk moet je daarbij wel rekening houden met de bouw van de individuele hond. Maar bovenal is de Zwitserse Witte Herder een hond die zijn mand graag bij zijn familie in huis heeft staan, aanleg heeft om goed overweg te kunnen met kinderen, houdt van knuffelen en wandelen, vaak te porren is voor een spelletje, lopen naast de fiets of graag gaat zwemmen.
De vacht van de Zwitserse Witte Herder heeft weinig extra verzorging nodig. De vacht is zogenaamd ‘zelfreinigend’. Modder en zand zijn er makkelijk uit te blazen met een waterblazer waardoor het onnodig is ze vaak te wassen. Twee maal per jaar kent het ras een ruiperiode waarin het aan te raden is de was blaas methode toe te passen. Iedere extra borstel en of kambeurt zal er toe bijdragen dat de hond het hele jaar door zal blijven verharen. Daar er onherroepelijk haren uitgetrokken worden en de vacht daardoor zal zeggen : 'Oh ik verlies haren" en zal daardoor nieuw haar aanmaken en komt de hond in een vizieuze cirkel terecht. Dit kan uiteraard ook in een trimsalon plaats vinden.
De uitzonderingen zijn er natuurlijk wel. Een pup dient wel geleerd te worden dat er regelmatig aan hem gezeten wordt. En in het eerste levensjaar kunnen er klitten ontstaan vooral achter de oren. Dit komt omdat ze nog niet hun originele vacht hebben. Die is er pas op anderhalf jarige leeftijd. En er bestaan de zogenaamde castraten vachten die moeten wel 4x per jaar behandeld worden anders is het niet bij te houden en in deze vachten ontstaan helaas wel klitten.
De rasverenigingen; Zwitserse witte herder vereniging Nederland, Rasclub voor de Zwitserse Witte Herder en Nederlandse Vereniging Berger Blanc Suisse zijn bezig met de gezondheid van de Zwitserse witte herdershond. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, DNA-onderzoek naar multi Drug resistance en degeneratieve myelopathie. Wij testen onze honden op alle dna ziekten uit rasgroep I
Impian was een hele rustige hond in de omgang en erg sociaal.
Ze wil enorm graag voor je werken en haar drang om te apporteren is enorm. Zelfs uit het water haalt ze alles voor je op.
Ze lijkt wat dat betreft enorm op haar moeder Surya die GG3 heeft gelopen. Zelf is ze al behoorlijk op weg om in haar moeders voetsporen te treden, want ook Impian loopt zelf alweer heel wat jaren mee in de sport in is succesvol in de GG3 en behendigheid.
Impian heeft bij ons vier keer een nestje gekregen en krijgt nu geen pups meer. Ze is de moeder van Dewi. Helaas is Impian de regenboogbrug over.
'Impian'
dromer
2010
Lancar is onze nieuwste aanwinst. Zij is een dochter van Badut en Awas
daarmee is er al weer een nieuwe start gemaakt voor een nieuwe generatie. Lancar was verkocht maar terug gekomen en dat had waarschijnlijk zo moeten zijn.
Lancar is momenteel onze beste oppas ooit. Wat er ook binnen komt Lancar ontfermd zich erover. Een oudere hond een pup of een poes of kittens je kunt het aan Lancar over laten.
'Lancar'
Vlot
2020
Pintar is een kortharige reu en nu 8 jaar.
Een zoon van Hidup en Beethoven Buck van Gerrie den Otter van de kennel ‘From Wihehokewa’.
Pintar leeft zo nu en dan in onze roedel maar de meeste tijd bij vrienden van ons. Pintar is inmiddels met pensioen.
Pintar heeft enorm veel energie en als hij hier is dan speelt hij het liefst heel de dag met de bal. Hij is dan ook altijd de snelste zodat de anderen het nakijken hebben als er iets gegooid wordt. Hij is onzettend lief voor kinderen en andere dieren. Pintar is de vader van Bangga.
'Pintar'
ik ben intelligent
2013